pirmdiena, 2017. gada 6. februāris

Atpakaļ uz ziemeļiem



Manu ikdienu papildina pušumu apkopšana, no rīta noņemu pārsējus, bieži vien tie pamanās kārtīgi pielipt, pa dienu veicu dažādus eksperimentus ar pulverīšiem un smēri, bet vakarā atkal nosaitēju uz nakts mieru. Mugura liek sevi manīt, un es zaudēju iespēju dežurēt virtuvē, tas nozīmē, ka nākas palikt zem segas, līdz sāk smaržot kafija vai uz pannas grauzdētās maizītes. Protams, ir skumīgi zaudēt iespēju ietekmēt ēdiena gatavošanu, bet mani jaunie sabiedrotie pušumi ir tik interesanti, ka diezgan ātri samierinos ar savu stāvokli. Lidošana no dienas kārtības tiek izņemta, tagad varam nodoties pastaigām pa smilšainajām okeāna pludmalēm, dzenāt jūras putnus un vērot sērfotājus no bangu ieskautiem klints bluķiem. Burājot pavējā, reizēm izdodas noķert vilni, jahta it kā uzsēžas tā galotnē un kādu laiku slīd ar to kopā, ātrums parasti pieaug, tā ir laba sajūta, bet tas ko izdevās novērot Tifnitā, nedaudz pārsteidz. Ir deviņi no rīta, spīd saule, ūdens ir auksts, un kādi divdesmit sērfotāji guļ uz saviem dēļiem, nāk lielais vilnis, devītais vai divdesmit pirmais, lai nu kāda arī būtu tā skaitīšana, tiešām liels, ņemams. Kas notiek? Nekas, viņi turpina gulšņāt, daži kā ūdens mērītāji pakustina ekstremitātes, it kā mēģinātu dzīties pakaļ vilnim, bet tas aiziet. Mums Imantā bija suns Batlers, drusciņ kaukāzietis, ar rahīta zemām kājām un ļoti labu sirdi, pa viņa barības bļodu šad tad dzīvojās kāda vārna, viņš mēģināja to noķert tādā ētiskā veidā, luncināja asti un smaidīja, kad vārna viņu pamanīja, viņš tai sāka skriet virsū, bet vienmēr tas notika vienlaikus ar vārnas pacelšanos spārnos, jo distance nekad netika pietuvināta mazāk par pieciem metriem. Tā nu līdzīgi uzvedas sērfotāji, pēdējā brīdi mēģinādami uzņemt ātrumu, lai vilnis tiem nepaskrietu garām, daži, kas gadās tuvāk krastam, trāpās viļņa plīšanas zonā, viņi tad reizēm arī tiek ierauti baltās vērpetēs. Stundu ilgās vērošanas laikā kādi piecpadsmit mēģina piecelties, pieciem tas izdodas un divi no viņiem pat drusku pasērfo, bet vēl kādi piecdesmit bauda brokastis vai vienkārši laiskojas, veroties viļņos.

                                                                   Foto - Dita Ābola
Tā nu es īsti gudrs nekļūstu, vajag man sērfot vai nē, atceros, ka reiz Gvatemalā, soļojot uz Klusā okeāna krastu, jautāju vietējam vīram, kā labāk tur nokļūt, viņš gan ceļu man pateica, bet pats tur neejot, jo visu varot redzēt televizorā, arī labu sērfu.
No okeāna sākam doties ziemeļu virzienā, man galīgi vēl negribas, bet kaut kā tā tas iekārtots, ka jādara to ko negribas, jo darīt visu, ko gribas, arī nemaz nebūtu tik labi.
Zvejniekiem te nemainīgi zilas koka laivas, tikpat nemainīgs ir arī karaļa foto, tas ir jebkurā iestādē, veikalā, frizētavā. Izmantodami izdevību, Esauirā un Elžadidā ieēdam zivis un Muhameds IV uz to visu tik noraugās caur attēla rāmi. Laiks sāk bojāties, vējš rausta palmu zarus, sāk līņāt un vietējie sasprūk zem nojumēm, nepatīk viņiem, bet es diezgan vienaldzīgi uztveru šo pilināšanu, kājas gan paliek slapjas, jo lietus ūdeņu notekas ierīkotas virszemē.
Fēsā mūs sagaida hosteļa saimnieks, liels, treniņtērpā, ar lakatu ap galvas, šauriem briļļu rāmjiem un čībās, viņš nedaudz atgādina no amatiera teātra saģērbtu vecmāmiņu, kuras lomā trāpījies kāds paprāvāks jaunais talants. Nonākuši viņa naktsmītnē, tiekam apsēdināti uz dīvāna priekšnamā, nav nekādas norādes, kas īsti šī par vietu, bet viņš izskatās tik labsirdīgs, ka nerada nekādas aizdomas par blēdībām. Kādu laiku pasēdam ar izbrīnas pilnām sejām, tad Dita jautā, pardon monsieur, qu’est-ce qui se passe... Viņš kā bērns naivi atbild, ka domājis, mēs gribot atpūsties, bet, ja mēs gribam, varot istabu parādīt, un it kā šaubīdamies pārjautā, vai tiešām gribam to tagad. Grūti saprast, kas notiek viņu galvā, varbūt brīžiem nekas, kā iguānai, kas iegremdējas okeāna un atslēdz sirds muskuli, bet pēc kāda laika tā atkal atsāk funkcionēt un izlien no ūdens. Domāju vai tiešam viesnīcnieks neredzēja mulsumu mūsu sejās, vai varbūt viņš tā liek darīt visiem un jau pieradis pie viesu sejas izteiksmēm. Istaba ir auksta, kā līdz šim jau pierasts, bet uz kolorīto tēlu ar izstarojošo inteliģenci dusmoties ir neiespējami, vienkārši ir auksts un tā tas arī jāpieņem, te neviens ne ar ko tādu nemēģina cīnīties, vienīgi kāds restorānā iekšāsaucējs savus vārdus maybe tonight papildina ar it is warm there, bet ne vienmēr visam var ticēt, jo kāds no piparu tirgotājiem vairākas reizes apgalvo, ka ce n’est pas moi — viņš tas nav.
 
                                                                    Autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru