otrdiena, 2019. gada 2. jūlijs

Pēdējā govs



No Igaunijas atbraucu pārkarsētā autobusā. Izvilku ērces, saķemmēju saulē sakaltētos matus un devos uz Cepienu, lai turpinātu gaidīt jau gadu tvarstītās mīdijas ķiploka-laima mērcē, iepriekš viņiem vienmēr bijušas kaut kādas atrunas - nav elektrība, esot jau apēstas vai vēl kas, bet, kad slīdu iestādei garām pa Meža ielu, saimnieks katru reiz tik laipni sveicina, it kā mēs būtu seni draugi, un kājas arvien no jauna ved uz šo mazo, kafejnīcām piebārstīto ieliņu. Tikmēr Dahaka pirmā komanda sildījās biologu bāzes pirtī Kolkā vai lakstojās ap sarkanvīna kartona pakām, no kurām kārīgi izbāzti krāni remdina ceļotāju slāpes. No Sirves pussalas redzami Kurzemes krasti, un Kolka nav tālu, līcī iepūtis ziemelis, sarunājām, ka Dahaks pie raga mūs sagaidīs un man uz vienu nakti tiek dāvāta aizķeršanās vasaras pilsētā, kurā sāk smaržot liepas.

                                         Autora foto

Nakts tumšākā stunda strauji rūk, Ieva velk Krūmu teltī, un pasēdēšanai pienāk gals, arī odi ir aprimuši vai varbūt mēs tos vairs nejūtam. Paēduši vakariņas, pamanāmies izspēlēt Ilustrētās zinātnes sešu jautājumu viktorīnu un pilnībā izgāzties sadaļā zooloģija (kas tas par dzīvnieku?) – pie pēdējā palīgpunkta, kurā atbilde parasti tiek teju uzpilināta uz mēles, ir rakstīts – ķepainītis mazgātājs, mēs viņu pārdēvējam par ķepainīti laizītāju, jo to, ka tā tiek dēvēts jenots, taču nevar ņemt nopietni. Jautājumos par vēsturi Krūms ir gandrīz neaizvietojams, viņš viegli pinās ap Plīniju un pērās ar Pitagoru, vēl tur visi tie Amerikas prezidenti un gadi, un reizēm mums visiem sajūk viss, bet sadaļā Astronomija galvas pagriežas pret Armandu vēl pirms jautājuma nolasīšanas. Risinām arī fundamentālās eksistences jautājumus, noskaidrojam šo to par gorillas un šimpanžu uzvedību, tomēr galvenais panākums diskusijām – tiek pielikts punkts esības nepārdzimšanai.

Tehniskā pontona ahterī guļ Rišārs, bet forā iespiesti mitināmies mēs ar Ditu, šauri, bet toties katram savs iluminators. Atbīdu iekšā kāpjamo lūku, un ar muguru pret mani, aizdomīgi spilgtā telefona gaismā, notupies kajītes biedrs. Nodomāju, ka čato ar savām draudzenītēm, palūdzu, vai varu tikt garām, bet atbildes nav, gaisma nāk nevis no telefona ekrāna, bet no ieslēgtā lukturīša, Rišāra dzirdes maņa uz brīdi ir izslēgta, viņš atvēris savu atpakaļceļa stopējamo maisiņu, izvilcis no iepakojuma desu un kož kumosu pēc kumosa, pēc tam nedabīgā diodes gaismā, kurā iekrāsojas balti zobi un tumši  vaigi, pusrūķa cepure, viņš joprojām neko neteikdams, tāpat, pustupus sēdēdams, pagriežas, no iepakojuma izvelk atlikušo desas gabalu, no kura izspiedies neliels tauku kamoliņš, kas acīmredzot zem zobu spiediena nav izturējis slodzi, un sniedz to man, tikai pēc kādas vēl nenosakāma ilguma pauzes pavisam skaidri un pašsaprotami paziņo „Man ļoti sagribējās ēst.”Kopš vakariņām ar pāris konserviem, apceptu kabaci, griķiem, pāris pudelēm Primitivo un kādu Malduguns alus pudeli, vēl nav pagājušas vēl pat ne pāris stundas, bet tas nekas.

Baltijas jūra šķērsota jau pirms pāris dienām, vējš pūta tieši pretī un mums gāja lēni, kādas 35 stundas no Kolkas, bet tagad Göta kanāla dzīve rit mierīgi. Kādā citā naktī, kad sāk līt un nākas pamest ugunskuru, lai paslēptos zem vecas, līkas priedes, kuras skujas bija tik biezas, ka ne pile nenokļūst līdz mūsu galvām, tumsas aizsegā parādās govs, viena un balta, tik neticama, ka neviens tai īsti nepievērš uzmanību, līdz brīdim, kad no krūmiem klusi iznirst vesels bars, Rišārs tām skrien pretī, govis bēg un nāk atpakaļ, bet tumsas filtrs to padara tālu un neiespējamu. Pēdējā palikusī ir pavisam baisa, brūna, nē, melna kā ogle, bet uz sejas tai uzlikta balta maska kā Bāskervilas fosfors, tā stāv un skatās, it kā saprastu kaut ko vairāk nekā mēs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru